PSV'ers leiden Oranje O19 naar eerste overwinning

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 13:49

Oranje O19 heeft haar eerste groepsduel op het EK O19 in Duitsland weten te winnen. Steven Bergwijn (2x) en Sam Lammers waren met hun goals erg belangrijk voor de ploeg van Aron Winter.

Oranje O19 begon met maarliefst vijf PSV'ers in de basis. Yanick van Osch verdedigde het doel, Laros Duarte stond op gesteld als verdedigende middenvelder en Kenneth Paal, Sam Lammers en Steven Bergwijn vormden samen de aanval. Vooral de positie van Paal was opvallend, aangezien hij meestal wordt opgesteld als middenvelder. Jurich Carolina bleef de hele wedstrijd op de bank.

In een goede eerste helft was Nederland heer en meester. Na zo'n zestien minuten scoorde Bergwijn de 1-0 met een kopbal, na een goede voorzet met links van Lammers. Een kwartier later was het Lammers zelf die zorgde voor de 2-0, na een prachtige assist van Nouri. Vlak voor rust maakte uitblinker Josip Brekalo, die afgelopen seizoen een transfer naar VFL Wolfsburg verdiende, de aansluitingstreffer.

Tien minuten na rust kreeg de zwak spelende Deyoraiso Zeefuik zijn tweede gele kaart. Kenneth Paal, die ook niet al te best uit de verf kwam als linksbuiten, werd vervangen door Michel Vlap. Vanaf de rode kaart zette Kroatië Nederland onder druk, zonder veel grote kansen te creëren.

De sterk spelende Lammers werd na een uur spelen vervangen door Carel Eiting, waardoor Nederland met maar één aanvaller ging spelen. Kroatië voerde verspreid over de tweede helft drie wissels door, maar wist niet tot scoren te komen. Vijf minuten voor tijd veroverde Bergwijn op eigen helft de bal en wist hij na een lange sprint de beslissende 3-1 te scoren. Hij werd gelijk vervangen door Dennis van der Heijden vanwege kramp.

3-1 was ook de eindstand en zo wist Nederland de eerste wedstrijd op het EK O19 te winnen. Vanavond om 19.30 spelen de twee groepsgenoten van Nederland, Frankrijk en Engeland, tegen elkaar. Vrijdag speelt Nederland, wederom om 12.00, tegen Engeland.