Derde plaats voor O19 op Otten Cup

Gepubliceerd op 8 augustus 2016 om 15:18

PSV O19 nam afgelopen weekend deel aan de Otten Cup, die met de 70e versie haar jubileum kende. Het jeugdteam verloor in de halve finale van Anderlecht en werd na een knappe overwinning op Barcelona derde.

Het toernooi van PSV startte met een wedstrijd tegen Manchester United. Met een sterke basiself begon PSV aan de wedstrijd tegen de Engelsen, waartegen vorig seizoen nog tweemaal gespeeld werd in de strijd om de UEFA Youth League.

Tien minuten voor rust viel het enige doelpunt van de wedstrijd. Na een aanval van Manchester United counterde PSV de Engelsen eruit en een lage voorzet werd door Dunne in eigen doel gewerkt. PSV kwam niet meer in de problemen en zo was de eerste winst al binnen.

Met een team dat voornamelijk bestond uit wisselspelers werd de dag erna aangetreden tegen Chivas Guadalajara. Wie wel voor de tweede wedstrijd op rij in de basis stond was Mauro Jaqueson Junior Ferreira dos Santos. Dat is een Braziliaanse aanvaller die als proefspeler deelnam aan de Otten Cup namens PSV. Mauro was drie jaar eerder al op stage bij PSV, evenals onder andere Michal Sadilek. De Tsjech ligt nu definitief vast bij PSV.

In de 23e minuut wordt Bertalan Kun oog in oog met de keeper gezet en rondt hij koel af. Snel daarna krijgt PSV echter een penalty tegen na een domme overtreding. Maar Youri Roulaux stopte de penalty en zo ging PSV met een 1-0 voorsprong rusten. Vrij snel na de rust was het echter Ivan Gutierrez Lopez die Chivas op gelijke hoogte bracht. Er werden niet veel kansen meer gecreëerd en het duel eindigde dus in 1-1.

Met vier punten op zak trad PSV weer met het basisteam aan tegen Borussia Mönchengladbach. Met een gelijkspel zou de halve finale al bereikt zijn, bij winst was de eerste plaats zeker. Dat was ook duidelijk waar de talenten voor gingen. Er werd sterk gespeeld en PSV kreeg enkele goede kansen, maar goals bleven uit in de eerste helft. Na rust bleef PSV kansen creëren, maar nu werd er wel gescoord. Matthias Verreth scoorde de 1-0, in de laatste minuut was het Justin Lonwijk die de stand op 2-0 zette.

In de halve finale trof PSV Anderlecht, wat als tweede eindigde in Poule A. Al vrij snel kwam Anderlecht via een kopgoal van Petit op 1-0, Roulaux voorkwam door wederom een strafschop te stoppen een grotere achterstand. Na rust trok Lonwijk snel de stand gelijk, maar door een enorm domme fout in de opbouw in de laatste minuten kon Vancamp Anderlecht naar de finale schieten.

Met een sterk team, maar zonder aanvoerder Obispo, werd er in de strijd om de derde plaats aangetreden tegen Barcelona. PSV speelde weer een sterke wedstrijd, maar pas na 20 minuten wist het te scoren. Een penalty werd door Dante Rigo hard in de hoek geschoten voor de 1-0. Zeven minuten later was het Robin Schoonbrood die de voorsprong uitbreidde. Mauro haalde met een goede individuele actie de achterlijn en gaf voor, Joël Piroe stapte over de bal en Schoonbrood kon de bal zo binnentikken. Het bleef 2-0 en zo behaalde PSV voor de zevende keer in de zeventig jaar lange historie van de Otten Cup de derde plaats.

Anderlecht wist het toernooi te winnen. Na 60 minuten stond het nog 0-0 (ondanks een rode kaart van de Belgen in de eerste helft), dus werden er penalty's genomen. De strafschop van de doelman van de Engelsen, Moutha-Sebtaoui, werd gestopt door Mile Svilar en zo rolde er na de tiende penalty eindelijk een winnaar uit de bus.

Naast de hoofdprijzen werden er ook individuele prijzen uitgedeeld. Zo won de doelman van Red Bull Brasil, Jordan Esteves da Costa, de prijs voor beste keeper. Wout Faes (Anderlecht) werd verkozen tot beste verdediger, terwijl Dante Rigo van PSV de beste middenvelder was. De prijs voor beste aanvaller ging naar de Nederlander Tahith Chong.